Contoh Soal Relative Clause / Adjective Clause dan Jawabannya

← Materi Adjective Clause

Sekilas Adjective Clause

Adjective clause atau relative clause merupakan subordinate clause yang berfungsi sebagai adjective dan menjelaskan noun/pronoun pada main clause suatu complex sentence.

Adjective clause dimulai dengan relative pronoun (who, whom, that, which, whom, whose) atau relative adverb (where, when) yang berfungsi menjembatani hubungan dengan noun/pronoun yang dijelaskan.

Di bawah ini 10 contoh soal adjective clause dan jawabannya. Pilihlah satu relative pronoun/adverb yang menurutmu paling tepat untuk melengkapi bagian yang kosong.

Your Score:  

 

Javascript pada browser perlu diaktifkan untuk menampilkan quiz ini. Jika quiz tidak berjalan, kamu dapat mengunjungi Soal dan Jawaban Adjective Clause (printable version).

Materi Adjective Clause

Related Posts:

Semoga bermanfaat dan mohon maaf jika ada kekurangan.

References:

  1. Adjective Clauses 1. http://web2.uvcs.uvic.ca/elc/studyzone/410/grammar/adj1.htm. Accessed on November 6, 2013.
  2. Practice: Adjective Clauses. http://wps.ablongman.com/long_faigley_penguinhb_2/30/7853/2010392.cw/. Accessed on November 6, 2013.
  3. Relative Clause Quiz. http://esl.about.com/library/quiz/bl_relative1.htm. Accessed on November 6, 2013.
  4. Adjective Clauses. http://faculty.deanza.edu/flemingjohn/stories/storyReader$20. Accessed on September 30, 2012.
  5. Kinds of Sentences and Their Punctuation. http://www.towson.edu/ows/sentences.htm. Accessed on September 30, 2012.

Posted by Wilma Yulia

Share This Page:

14 thoughts on “Contoh Soal Relative Clause / Adjective Clause dan Jawabannya”

  1. kak gabisa buka latihan soalnya nih. tetep ada tulisan java script itu. :(

    1. Bukanya pake apa Stefany? hape/tab/desktop? browsernya apa? di saya bisa sih tapi bisa aja emang script-nya gak cocok ama tipe tertentu.. mohon info biar bisa di cek :(

  2. Awalnya bisa buka soal soalnya. Sekarang ga bisa karena ada ini…Javascript pada browser perlu diaktifkan untuk menampilkan quiz ini.
    Bagaimna biar bisa buka soal nya lg ?

    1. Sudah diperbaiki Aladin.. makasi ya uda dikasi tau via comment dan email :”)

  3. Thank you very much. This exercise really useful for me. ^-^

    1. My pleasure Kei… I’m so glad to hear this useful for you :D

    2. Thank you again.
      Do you have some exercise of Adverbial Clause?

    3. You’re welcome A.Kei. I have some but I think they’re not very specific adverbial clause exercises. :(
      Try:
      *when vs. while. Adverbial clauses begin with a subordinating conjunction. When/while = subordinating conjunction of time.
      *because vs. because of. Because = subordinating conjunction of reason.
      *conjunction. Some questions of this exercise need a subordinating conjunction.

  4. Kak .. adakah quiz derivatives ? thanks :)

    1. Maaf lama banget balasnya Uthe.. belum ada si quiz derivative :(

  5. terima kasih banyak min. sangat bermanfaat :)

    1. Sama-sama Asm.. :)

  6. your reference help our submit

    1. Glad to hear that :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *