Preposition of Time

Pengertian Preposition of Time

Preposition of time adalah preposition (kata depan bahasa Inggris) yang digunakan untuk menunjukkan waktu. Waktu itu ditampilkan dalam gabungan preposition dengan objek yang mengikutinya yang disebut object of preposition.

Table of Contents:

prepositional phrase = preposition + object of preposition

Objek preposition of time seringnya berupa noun (kata benda) atau noun phrase. Adapun gabungan antara preposition dan objeknya disebut prepositional phrase.

Contoh kalimat preposition of time (waktu) dan artinya: I'm looking for a place to stay for a few months. (Saya sedang mencari tempat untuk tinggal selama beberapa bulan.)
contoh kalimat preposition of time (waktu) dan artinya

Kalimat pada gambar di atas mengandung prepositional phrase “for a few months” dengan “for” sebagai preposition of time dan noun phrase “a few months” sebagai object of preposition.

Lihat juga:

Contoh Preposition of Time

  • after (sesudah: after lunch, after school, after leaving school)
  • at (jam: at 9 in the morning, at 09:00, at 9 o’clock
    hari, bagian hari: at midday, at noon, at night, at midnight
    hari libur dan raya: at the New Year, at the weekend; at the end (pada saat semua berakhir))
  • before (sebelum: before lunch, before yesterday, before the due date)
  • by (menjelang (pada/sebelum waktu): by the end of this month)
  • during (selama: during the trip, during the storm)
  • for (selama: for a week; untuk jam (tertentu): for 7 pm)
  • from (dimulai pada: from morning to night, from October to December)
  • in (waktu yang terentang lama (musim, tahun, bulan, dan abad): in (the) winter, in 2000, in July, in the seventeenth century; at some time during, at the time of: in the morning; dalam periode waktu mendatang: in 3 months; durasi (dalam, selama…): in two weeks; [phrase] in time (pada waktunya); [phrase] in the end ((pada) akhirnya))
  • of (sebelum: five minutes of nine o’clock)
  • off (to or at a particular distance away in time or space: several minutes off)
  • on (nama hari, tanggal, hari libur, dan hari raya: on Tuesday morning, on Tuesdays, on Juli 13, 2000, on the Lebaran day, on your wedding day; [phrase] on time (tepat waktu; tidak terlambat))
  • over (selama (periode): over holiday, over earth hour)
  • past (melebihi: half past six (6:30))
  • since (sejak: since yesterday, since last year)
  • till (sampai, hingga: till Wednesday morning, till tomorrow)
  • to (kurang: five to nine (8:55))
  • until (hingga; situasi yg berlangsung dan akan berakhir pada waktu tertentu di masa depan: until morning, until next year)

Contoh Kalimat Preposition of Time dan Artinya

1 Do you feel sleepy after lunch?
(Apakah kamu merasa mengantuk setelah makan siang?)
2 I have breakfast at 7 o’clock.
(Saya sarapan pada pukul 7.)
3 I’m going to meet a friend during my layover.
(Saya akan menemui seorang teman selagi singgah)
4 He was born in July.
(Dia dilahirkan di bulan Juli.)
5 Via has been here since yesterday.
(Via sudah disini sejak kemarin.)
6 It’s half past six.
(Pukul 6:30.)
7 It’s a quarter to nine.
(Pukul 8:45.)

Related Posts:

References:

  1. At, on and in (time). https://dictionary.cambridge.org/grammar/british-grammar/at-on-and-in-time. Accessed on February 22, 2019.
  2. Definition of before preposition from the Oxford Advanced Learner’s Dictionary. https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/before_1. Accessed on February 22, 2019.
  3. Definition of past preposition from the Oxford Advanced Learner’s Dictionary. https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/past_3. Accessed on February 22, 2019.
  4. Meaning of “to” in Essential American English Dictionary. https://dictionary.cambridge.org/dictionary/essential-american-english/to_2. Accessed on February 22, 2019.
  5. What is a Preposition? http://www.uottawa.ca/academic/arts/writcent/hypergrammar/preposit.html. Accessed on April 3, 2014.
  6. Prepositions: Locators in Time and Place. http://grammar.ccc.commnet.edu/grammar/prepositions.htm. Accessed on April 3, 2014.
  7. Prepositions of Time: at, in, on. http://www.englishclub.com/grammar/prepositions-at-in-on-time.htm. Accessed on April 3, 2014.
  8. The Preposition. http://www.chompchomp.com/terms/preposition.htm. Accessed on April 3, 2014.

Semoga bermanfaat dan mohon maaf jika ada kekurangan.
Posted by Wilma Yulia

6 thoughts on “Preposition of Time”

  1. untuk kesekian kalinya maaf merepotkan,,

    guru bhs inggris aku said :
    Hunbungan jarak jauh itu Relationship of Long distance, (Preposition)
    bukan
    LDR= berarti yg jauh itu bukan jaraknya tp hubungannya…

    klw emang benar knp semua pake kata LDR untuk hubungan jarak jauh….
    tolong pencerahannya…..
    makasih..

    • Sama malah seneng ditanya Junior… :D

      long-distance:

      separated by a long distance

      [adjective (http://dictionary.cambridge.org/dictionary/british/long-distance)]

      “a long-distance relationship” merupakan noun (phrase), dengan “relationship” sebagai head-nya

      pengertian “long-distance relationship” (noun) menurut oxford dictionary:

      A romantic relationship between two people who live far apart and so are unable to meet on a frequent basis

      (http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/long-distance-relationship)

      Berdasarkan kamus2 itu, saya tarik kesimpulan kalo uda benar sih, apalagi web2 bahasa Inggris yg establish banyak yang menggunakannya.. :)

      • iya, sih…
        dulunya aku juga jwb, LDR itu NounPhrase,
        but more important is when I asked something, I got new reference ,and have comparison….
        I do really like this

        makasih … :)

      • Sama-sama Junior :D
        Saya juga jadi belajar. Sebelumnya terima2 aja tu istilah LDR..

        Btw, “a long-distance relationship” memang NP, tapi “long-distance relationship” sy pikir compound noun.

Leave a Comment