Possessive Adjective

Soal Possessive Adjective

Pengertian Possessive Adjective

Possessive adjective adalah determiner (special adjective) yang digunakan untuk menyatakan kepemilikan (possession) terhadap noun. Possessive adjective terdiri dari myyour, his, her, its, our, dan their.

Contoh Possessive Adjective:

  • my books (buku saya)
  • your father (ayahmu)
  • our class (kelas kita)
  • their rule (aturan mereka)
  • his shorts (celana pendeknya)
  • her skirt (roknya)
  • its tail (ekornya)

Pronoun dan Possessive Adjective

Possessive adjective memiliki bentuk yang mirip dengan possessive pronoun. Perbandingan antara pronoun dengan possessive adjective dapat dilihat pada tabel berikut.

Person Number Posessive Pronoun Number Possessive Adjective
1st Singular mine singular
atau
plural
my
2nd yours your
3rd hers,
his,
its
her,
his,
its
1st Plural ours our
2nd yours your
3rd theirs their

Pronoun berfungsi mengantikan noun yang dapat berupa singular (mine, yours, hers, his, its) atau plural (ours, yours, theirs). Jika pronoun yang berperan sebagai subjek kalimat berupa singular, maka verb yang mengikuti berbentuk singular, begitupun sebaliknya.

Sedangkan semua possessive adjective dapat digunakan bersama singular maupun plural noun. Ketika noun yang berperan sebagai subjek kalimat berupa singular, maka diikuti verb berbentuk singular, berlaku sebaliknya.

S (possessive adjective + noun) + verb: verb, singular atau plural, yangmengikuti subjek kalimat dengan possessive adjective tergantung dari number dari noun pada subjek kalimat tersebut.
possessive adjective, noun, dan verb

Contoh Kalimat Possessive Pronoun dan Possessive Adjective

Contoh Kalimat Possessive Pronoun Contoh Kalimat Possessive Adjective
Mine is the biggest one.
(Milikku adalah yang terbesar.) subject
My house is the biggest one.
(Rumahku adalah yang terbesar.)
The city is mine.
(Kota tsb milikku.) subject complement
The city is my hometown.
(Kota tsb adalah kampung halamanku.)
Yours was sent yesterday.
(Milikmu dikirim kemarin) subject
Your letter was sent yesterday.
(Suratmu dikirim kemarin.)
Yours were sent yesterday. subject Your letters were sent yesterday.
Today is yours.
(Hari ini milikmu.) subject complement
Today is your day.
(Hari ini harimu.)
Hers is beautiful.
(Miliknya cantik.) subject
Her skirt is beautiful.
(Rok dia cantik.)
It is not his.
(Itu bukan miliknya.) subject complement
It is not his car.
(Itu bukan mobilnya.)
I like his.
(Saya suka miliknya.) object
I like his car.
(Saya suka mobil dia.)
That puppy wagged its tail.
(Anak anjing itu mengibaskan ekornya.)
Ours is on the table.
(Milik kita di atas meja.) subject
Our key is on the table.
(Kunci kita di atas meja.)
That is ours.
(Itu milik kita.) subject complement
That is our class.
(Itu kelas kita.)
They found ours.
(Mereka menemukan milik kita.) object
They found our key.
(Mereka menemukan kunci kita.)
Theirs are the official rules.
(Punya mereka adalah peraturan resmi.) subject
Their rules are the official rules.
(Peraturan mereka adalah peraturan resmi.)
Some of the good books are theirs.
(Beberapa dari buku bagus tsb adalah milik mereka.) subject complement
Some are their own.
(Beberapa adalah milik mereka.)

Posisi Possessive Adjective

Possessive adjective tepat berada di depan simple noun atau dapat disela oleh determiner lain maupun adjective (sebagai modifier) pada noun phrase. Sebagai informasi, possessive adjective merupakan salah satu dari central determiner, yaitu determiner yang diletakkan diantara pre dan post-determiner pada suatu noun phrase.

Contoh Possessive Adjective pada Noun Phrase

Contoh Possessive Adjective pada Noun Phrase Keterangan
your choice determiner “possessive adjective” (your) + noun (choice)
two-third his salary predeterminer “fraction” (two-third) + central determiner “possessive adjective” (my) + noun (salary)
my funny cat determiner “possessive adjective” (my) + modifier “adjective” (funny) + noun (cat)

Exercises:

Related Posts:

References:

  1. Pronouns and Possessive Adjectives. http://faculty.mdc.edu/jgarcia/1341LdocDone/pronounsPossessAdjectives/Pronouns%20and%20Possessive%20Adjectives.doc.  Accessed on April 4, 2013.
  2. Possessive Adjectives (my, your, his, her, its, our, their). and Demonstrative Words (this, that, these, those). http://www.press.umich.edu/pdf/9780472032419-unit2.pdf.  Accessed on October 16, 2012.
  3. Possessive Adjectives. http://www.mit.edu/course/21/21.guide/a-posses.htm.  Accessed on October 16, 2012.
  4. What Is An Adjective? http://www.writingcentre.uottawa.ca/hypergrammar/adjectve.html.  Accessed on October 16, 2012.
Semoga bermanfaat dan mohon maaf jika ada kekurangan.
Posted by Wilma Yulia

Share This Page:

Find a post in wordsmile.com:

42 thoughts on “Possessive Adjective”

  1. Mbak Wilma saya mau tanya contoh kalimat possesive pronoun “ours is on the table” utk verbnya bukankah menggunakan are karena subjek merupakan jamak. Mohon penjelasannya Mbak.

    1. Halo SaMe,

      Possessive pronoun bisa singular atau plural kok SaMe, tergantung apa yang dirujuknya. Misalnya yang dimaksud ours itu “key”, maka ours diikuti singular verb seperti is/was, kalo yang dimaksudnya “keys”, ours diikuti plural verb seperti are/were :)

    1. Halo Muhammad maaf baru balas :(

      Kalo yang saya lakukan untuk ningkatin kemampuan bahasa Inggris paling belajar teori, baca artikel2 bahasa Inggris, dengerin native speaker ngomong, ama praktek ngobrol ama native speaker (chat) :)

  2. Artikelnya bgus, bisa buat bantu aku bljr buat UTS, makasih ya, semoga blognya berkembang semakin baik dan baik lagi, supaya bisa bermanfaat bagi bnyk org !! ????

    1. Sama-sama Nayla, senang bisa bantu kamu ^^ Kalo yang aku lakukan untuk ningkatin kemampuan bahasa Inggris paling belajar teori, baca artikel2 bahasa Inggris, dengerin native speaker ngomong, ama praktek ngobrol ama native speaker (sementara ini baru chat aja) :D Aku bukan anak bahasa Inggris Nayla, anak teknik, cuma pengen banget aja jago bahasa Inggris…punya sih temen dosen bahasa Inggris, kadang-kadang diskusi juga sama dia ^^ semangat juga ya kamu belajar bahasa Inggrisnya :) sabar aja..bukan bahasa asli kita :)

    1. Possessive itu central determiner yang posisinya bisa tepat di depan single noun atau diselangi determiner lain atau adjective. Si quantifier masuk ke kelompok post-determiner (ada sebagian quantifier masuk ke predeterminer) dan kebetulan saya juga menemukan beberapa contoh kombinasi possessive dan quantifier:

      A definite determiner can be followed by certain quantifiers (the many problems, these three things, my very few faults).
      http://en.wikipedia.org/wiki/English_determiners

      Other quantifying expressions are also postdeterminers:

      my many friends
      our several achievements
      the few friends that I have
      http://www.ucl.ac.uk/internet-grammar/determin/ordering.htm

      Paling cek2 dulu aja El-Qy Uwais sebelum aplikasikan ke kalimat…quantifier apa saja yang wajar dikombinasi dengan possessive (yang some saya gak nemu) :)

          1. before change adjective clausee “whose” introductory word function as: Possesive adjective

            =This is the girl, you saw her picture

            after change adjective clausee “whose” introductory word function as: Possesive adjective

            =This is the girl whose picture you saw

            so, can you explain the reason ?

            Thank you :D

            1. So we have two short sentences:
              *This is the girl.
              *You saw her picture.
              and want to combine them into a longer, more effective sentence by using the second sentence as an adjective clause. All we have to do is eliminate repetitive (or corresponding) word. It is “her” that corresponds to the girl. “Her” is a possessive, so we use “whose”.
              who = subject pronoun
              whom = object pronoun
              whose = possessive

              Hope this helps :)

  3. Mbak, mau tanya, saya kan belajar di sekolah begini:
    I – My – Mine – Me

    Nah, kalo it itu terakhirnya apa? Its atau it saja?

    Terima kasih

    1. Hi Alvan,

      You can use “its” either as a pronoun (possessive) or possessive adjective (determiner). “it” is only used as a pronoun (subjective or objective).

      Some examples…

      The Guardian seems to respect its readers more than the Sun respects its. http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Possessive_determiner#Its

      (possessive personal pronoun)
      Its color is black. (possessive adjective)
      It has just been raining. (subject)
      I removed it yesterday. (object)

      UPDATE:
      Materi It’s vs. Its

      1. I got it mbk Wilma
        Thanks a lot ;)
        It will be great if you give more specific explanation about pronoun so the readers will be easy to understand. As i know, many articles is written without detail explanation. The writer only writes and gives an explanation in general.
        Just like me, i got problem to know how its and it become not same ;)
        But anyway, thank you for the anwer mbk Wilma :)

        1. Actually I’ve written about it’s vs. Its separately (I found it after using the search button -_-), but I haven’t linked the page to this page yet. I know how you feel. Good writers should be able to write for their readers, not only for themselves. Readers come from different educational backgrounds and have different purpose for reading. Some look for general overview, some look for detail.
          Btw the example of “its” as a pronoun is (so) rare. It seems “its” is possible to use as it, but not common.

  4. mba Wilma, mau tanya, dari 2 kalimat ini mana yang benar? 1.Mobil kami baru – our car is new 2.Rumah mereka besar – their car is big

    1. Hi Laura,

      1. Mobil kami baru –> Our car is new. (benar)
      2. Rumah mereka besar –> Their car is big. (salah)
      Their house is big. (benar)

      Semoga membantu… :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *