Possessive Adjective

Soal Possessive Adjective

Pengertian Possessive Adjective

Possessive adjective adalah determiner (special adjective) yang digunakan untuk menyatakan kepemilikan (possession) terhadap noun. Possessive adjective terdiri dari myyour, his, her, its, our, dan their.

Table of Contents:

Contoh Possessive Adjective

  • my books (buku saya)
  • your father (ayahmu)
  • our class (kelas kita)
  • their offer (tawaran mereka)
  • his last name (nama belakangnya)
  • her skirt (roknya)
  • its tail (ekornya)

Contoh Kalimat Possessive Adjective

  1. Your father just left five minutes ago.
    (Ayahmu baru saja pergi lima menit lalu.)
  2. He has accepted their offer.
    (Dia telah menerima tawaran mereka.)
  3. I didn’t even know his last name.
    (Saya bahkan tidak mengetahui nama belakangnya.)
contoh kalimat possessive adjective dan artinya: I share my recipes with my family and friends. (Saya berbagi resep-resep saya dengan keluarga dan teman-teman.)
contoh kalimat possessive adjective dan artinya

Possessive Pronoun dan Possessive Adjective

Possessive adjective memiliki bentuk yang mirip dengan possessive pronoun. Perbandingan antara pronoun dengan possessive adjective dapat dilihat pada tabel berikut.

Person Number Posessive Pronoun
1st Singular mine
2nd yours
3rd hers, his
1st Plural ours
2nd yours
3rd theirs
Person Number Possessive Adjective
1st singular atau plural my
2nd your
3rd her, his, its
1st our
2nd your
3rd their

Pronoun berfungsi mengantikan noun yang dapat berupa singular (mine, yours, hers, his, its) atau plural (ours, yours, theirs). Jika pronoun yang berperan sebagai subjek kalimat berupa singular, maka verb yang mengikuti berbentuk singular, begitupun sebaliknya.

Sedangkan semua possessive adjective dapat digunakan bersama singular maupun plural noun. Ketika noun yang berperan sebagai subjek kalimat berupa singular, maka diikuti verb berbentuk singular, berlaku sebaliknya.

S (possessive adjective + noun) + verb: verb, singular atau plural, yangmengikuti subjek kalimat dengan possessive adjective tergantung dari number dari noun pada subjek kalimat tersebut.
possessive adjective, noun, dan verb

Contoh Kalimat Possessive Pronoun / Possessive Adjective

  • Mine is the biggest one. / My house is the biggest one.
    (Milikku adalah yang terbesar. / Rumahku adalah yang terbesar.) subject
  • The city is mine. / The city is my hometown.
    (Kota tsb milikku. / Kota tsb adalah kampung halamanku.) subject complement
  • Yours was sent yesterday. / Your letter was sent yesterday.
    (Milikmu dikirim kemarin. / Suratmu dikirim kemarin.) subject
  • Yours were sent yesterday. / Your letters were sent yesterday. subject
  • Today is yours. / Today is your day.
    (Hari ini milikmu. / Hari ini harimu.) subject complement
  • Hers is beautiful. / Her skirt is beautiful.
    (Miliknya cantik. / Rok dia cantik.) subject
  • It is not his. / It is not his car.
    (Itu bukan miliknya. / Itu bukan mobilnya.) subject complement
  • I like his. / I like his car.
    (Saya suka miliknya. / Saya suka mobil dia.) object
  • – / That puppy wagged its tail.
    (Anak anjing itu mengibaskan ekornya.)
  • Ours is on the table. / Our key is on the table.
    (Milik kita di atas meja. / Kunci kita di atas meja.) subject
  • That is ours. / That is our class.
    (Itu milik kita. / Itu kelas kita.) subject complement
  • They found ours. / They found our key.
    (Mereka menemukan milik kita. / Mereka menemukan kunci kita.) object
  • Theirs are the official rules. / Their rules are the official rules.
    (Punya mereka adalah peraturan resmi. / Peraturan mereka adalah peraturan resmi.) subject
  • Some of the good books are theirs. / Some are their own.
    (Beberapa dari buku bagus tsb adalah milik mereka. / Beberapa adalah milik mereka.) subject complement

Posisi Possessive Adjective di dalam Noun Phrase

Possessive adjective tepat berada di depan simple noun atau dapat disela oleh determiner lain maupun adjective (sebagai modifier) pada noun phrase. Sebagai informasi, possessive adjective merupakan salah satu dari central determiner, yaitu determiner yang diletakkan diantara pre dan post-determiner pada suatu noun phrase.

Contoh Possessive Adjective di dalam Noun Phrase

  1. your choice

    Keterangan:

    determiner “possessive adjective” (your) + noun (choice)

  2. two-third his salary

    Keterangan:

    predeterminer “fraction” (two-third) + central determiner “possessive adjective” (my) + noun (salary)

  3. my funny cat

    Keterangan:

    determiner “possessive adjective” (my) + modifier “adjective” (funny) + noun (cat)

Soal Possessive Adjective

Soal Its vs. It’s

Related Posts:

References:

  1. Pronouns and Possessive Adjectives. http://faculty.mdc.edu/jgarcia/1341LdocDone/pronounsPossessAdjectives/Pronouns%20and%20Possessive%20Adjectives.doc.  Accessed on April 4, 2013.
  2. Possessive Adjectives (my, your, his, her, its, our, their). and Demonstrative Words (this, that, these, those). http://www.press.umich.edu/pdf/9780472032419-unit2.pdf.  Accessed on October 16, 2012.
  3. Possessive Adjectives. http://www.mit.edu/course/21/21.guide/a-posses.htm.  Accessed on October 16, 2012.
  4. What Is An Adjective? http://www.writingcentre.uottawa.ca/hypergrammar/adjectve.html.  Accessed on October 16, 2012.

46 thoughts on “Possessive Adjective”

  1. Mbak Wilma saya mau tanya contoh kalimat possesive pronoun “ours is on the table” utk verbnya bukankah menggunakan are karena subjek merupakan jamak. Mohon penjelasannya Mbak.

    Reply
    • Halo SaMe,

      Possessive pronoun bisa singular atau plural kok SaMe, tergantung apa yang dirujuknya. Misalnya yang dimaksud ours itu “key”, maka ours diikuti singular verb seperti is/was, kalo yang dimaksudnya “keys”, ours diikuti plural verb seperti are/were 🙂

      Reply
    • Halo Muhammad maaf baru balas 🙁

      Kalo yang saya lakukan untuk ningkatin kemampuan bahasa Inggris paling belajar teori, baca artikel2 bahasa Inggris, dengerin native speaker ngomong, ama praktek ngobrol ama native speaker (chat) 🙂

      Reply
  2. Artikelnya bgus, bisa buat bantu aku bljr buat UTS, makasih ya, semoga blognya berkembang semakin baik dan baik lagi, supaya bisa bermanfaat bagi bnyk org !! ????

    Reply
    • Sama-sama Nayla, senang bisa bantu kamu ^^ Kalo yang aku lakukan untuk ningkatin kemampuan bahasa Inggris paling belajar teori, baca artikel2 bahasa Inggris, dengerin native speaker ngomong, ama praktek ngobrol ama native speaker (sementara ini baru chat aja) 😀 Aku bukan anak bahasa Inggris Nayla, anak teknik, cuma pengen banget aja jago bahasa Inggris…punya sih temen dosen bahasa Inggris, kadang-kadang diskusi juga sama dia ^^ semangat juga ya kamu belajar bahasa Inggrisnya 🙂 sabar aja..bukan bahasa asli kita 🙂

      Reply
    • Possessive itu central determiner yang posisinya bisa tepat di depan single noun atau diselangi determiner lain atau adjective. Si quantifier masuk ke kelompok post-determiner (ada sebagian quantifier masuk ke predeterminer) dan kebetulan saya juga menemukan beberapa contoh kombinasi possessive dan quantifier:

      A definite determiner can be followed by certain quantifiers (the many problems, these three things, my very few faults).
      http://en.wikipedia.org/wiki/English_determiners

      Other quantifying expressions are also postdeterminers:

      my many friends
      our several achievements
      the few friends that I have
      http://www.ucl.ac.uk/internet-grammar/determin/ordering.htm

      Paling cek2 dulu aja El-Qy Uwais sebelum aplikasikan ke kalimat…quantifier apa saja yang wajar dikombinasi dengan possessive (yang some saya gak nemu) 🙂

      Reply
          • before change adjective clausee “whose” introductory word function as: Possesive adjective

            =This is the girl, you saw her picture

            after change adjective clausee “whose” introductory word function as: Possesive adjective

            =This is the girl whose picture you saw

            so, can you explain the reason ?

            Thank you 😀

          • So we have two short sentences:
            *This is the girl.
            *You saw her picture.
            and want to combine them into a longer, more effective sentence by using the second sentence as an adjective clause. All we have to do is eliminate repetitive (or corresponding) word. It is “her” that corresponds to the girl. “Her” is a possessive, so we use “whose”.
            who = subject pronoun
            whom = object pronoun
            whose = possessive

            Hope this helps 🙂

  3. Mbak, mau tanya, saya kan belajar di sekolah begini:
    I – My – Mine – Me

    Nah, kalo it itu terakhirnya apa? Its atau it saja?

    Terima kasih

    Reply
    • Hi Alvan,

      You can use “its” either as a pronoun (possessive) or possessive adjective (determiner). “it” is only used as a pronoun (subjective or objective).

      Some examples…

      The Guardian seems to respect its readers more than the Sun respects its. http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Possessive_determiner#Its

      (possessive personal pronoun)
      Its color is black. (possessive adjective)
      It has just been raining. (subject)
      I removed it yesterday. (object)

      UPDATE:
      Materi It’s vs. Its

      Reply
      • I got it mbk Wilma
        Thanks a lot 😉
        It will be great if you give more specific explanation about pronoun so the readers will be easy to understand. As i know, many articles is written without detail explanation. The writer only writes and gives an explanation in general.
        Just like me, i got problem to know how its and it become not same 😉
        But anyway, thank you for the anwer mbk Wilma 🙂

        Reply
        • Actually I’ve written about it’s vs. Its separately (I found it after using the search button -_-), but I haven’t linked the page to this page yet. I know how you feel. Good writers should be able to write for their readers, not only for themselves. Readers come from different educational backgrounds and have different purpose for reading. Some look for general overview, some look for detail.
          Btw the example of “its” as a pronoun is (so) rare. It seems “its” is possible to use as it, but not common.

          Reply
  4. mba Wilma, mau tanya, dari 2 kalimat ini mana yang benar? 1.Mobil kami baru – our car is new 2.Rumah mereka besar – their car is big

    Reply
    • Hi Laura,

      1. Mobil kami baru –> Our car is new. (benar)
      2. Rumah mereka besar –> Their car is big. (salah)
      Their house is big. (benar)

      Semoga membantu… 🙂

      Reply

Leave a Comment