Soal Relative Clause (Adjective Clause)

Materi Adjective Clause

Sekilas Adjective Clause

Adjective clause atau relative clause merupakan subordinate clause yang berfungsi sebagai adjective dan menjelaskan noun atau pronoun pada main clause suatu complex sentence. Noun atau pronoun tersebut di dalam main clause dapat berfungsi sebagai subjectobject, atau subject complement.

Adjective clause diawali oleh relative pronoun (who(ever), whom(ever), that, which, whom(ever), whose) atau relative adverb (where, when, why).

rumus participial phrase: participle +/- object +/- modifier; rumus absolute phrase: subject + participle +/- object +/- modifier
rumus adjective clause

10 Contoh Soal Adjective Clause

Pilihlah relative pronoun atau relative adverb yang menurutmu paling tepat untuk melengkapi bagian yang kosong dengan mengetik a, b, atau c.

  1. The university … I earned my Bachelor’s degree has built a new bussiness school building.

    1. which
    2. where
    3. that

    Your answer:

  2. I’d like to teach the children … were with us last weekend about forgiveness.

    1. who
    2. whom
    3. which

    Your answer:

  3. Someone sent her a letter, … made her smile all day long.

    1. whom
    2. which
    3. that

    Your answer:

  4. The little girl … is running down the hill is my neighbor’s daughter.

    1. whom
    2. who
    3. which

    Your answer:

  5. The homeless was sleeping on the sidewalk, … was dirty and smell very bad.

    1. that
    2. which
    3. where

    Your answer:

  1. Today is the day … most people in Indonesia get the day off.

    1. that
    2. which
    3. when

    Your answer:

  2. The Bogor Palace, … was rebuilt in 1856, is one of Indonesia’s Presidential Palaces.

    1. which
    2. that
    3. who

    Your answer:

  3. The movie … they watched was very interesting.

    1. whose
    2. whom
    3. that

    Your answer:

  4. The student, … IQ is higher that Albert Einstein, loves to learn foreign languages.

    1. who
    2. whose
    3. that

    Your answer:

  5. It was my classmate … hit the tennis ball over the net.

    1. which
    2. that
    3. whom

    Your answer:

Correct
Incorrect

Javascript diperlukan untuk menjalankan quiz ini.

Materi Adjective Clause

Related Posts:

References:

  1. Adjective Clauses 1. http://web2.uvcs.uvic.ca/elc/studyzone/410/grammar/adj1.htm. Accessed on November 6, 2013.
  2. Practice: Adjective Clauses. http://wps.ablongman.com/long_faigley_penguinhb_2/30/7853/2010392.cw/. Accessed on November 6, 2013.
  3. Relative Clause Quiz. http://esl.about.com/library/quiz/bl_relative1.htm. Accessed on November 6, 2013.
  4. Adjective Clauses. http://faculty.deanza.edu/flemingjohn/stories/storyReader$20. Accessed on September 30, 2012.
  5. Kinds of Sentences and Their Punctuation. http://www.towson.edu/ows/sentences.htm. Accessed on September 30, 2012.

Semoga bermanfaat dan mohon maaf jika ada kekurangan.
Posted by Wilma Yulia

Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

22 thoughts on “Soal Relative Clause (Adjective Clause)”

    • Bukanya pake apa Stefany? hape/tab/desktop? browsernya apa? di saya bisa sih tapi bisa aja emang script-nya gak cocok ama tipe tertentu.. mohon info biar bisa di cek :(

  1. Awalnya bisa buka soal soalnya. Sekarang ga bisa karena ada ini…Javascript pada browser perlu diaktifkan untuk menampilkan quiz ini.
    Bagaimna biar bisa buka soal nya lg ?

Leave a Comment