Soal Relative Clause (Adjective Clause)

Materi Adjective Clause

Sekilas Adjective Clause

Adjective clause atau relative clause merupakan subordinate clause yang berfungsi sebagai adjective dan menjelaskan noun atau pronoun pada main clause suatu complex sentence. Noun atau pronoun tersebut di dalam main clause dapat berfungsi sebagai subjectobject, atau subject complement.

Adjective clause diawali oleh relative pronoun (who(ever), whom(ever), that, which, whom(ever), whose) atau relative adverb (where, when, why).

Rumus complex sentence = main clause + adjective clause. Rumus adjective clause = relative pronoun +/- subject + verb atau relative adverb + subject + verb
rumus adjective clause

10 Contoh Soal Adjective Clause

Pilihlah relative pronoun atau relative adverb yang menurutmu paling tepat untuk melengkapi bagian yang kosong.

  1. The university … I earned my Bachelor’s degree has built a new bussiness school building.

    1. which
    2. where
    3. that
  2. I’d like to teach the children … were with us last weekend about forgiveness.

    1. who
    2. whom
    3. which
  3. Someone sent her a letter, … made her smile all day long.

    1. whom
    2. which
    3. that
  4. The little girl … is running down the hill is my neighbor’s daughter.

    1. whom
    2. who
    3. which
  5. The homeless was sleeping on the sidewalk, … was dirty and smell very bad.

    1. that
    2. which
    3. where
  6. Today is the day … most people in Indonesia get the day off.

    1. that
    2. which
    3. when
  7. The Bogor Palace, … was rebuilt in 1856, is one of Indonesia’s Presidential Palaces.

    1. which
    2. that
    3. who
  8. The movie … they watched was very interesting.

    1. whose
    2. whom
    3. that
  9. The student, … IQ is higher that Albert Einstein, loves to learn foreign languages.

    1. who
    2. whose
    3. that
  10. It was my classmate … hit the tennis ball over the net.

    1. which
    2. that
    3. whom

Jawaban

  1. The university … I earned my Bachelor’s degree has built a new bussiness school building.

    1. which
    2. where
    3. that
    Where (relative adverb) menerangkan verb “earn” pada relative clause, sedangkan keseluruhan “where I earned my Bachelor’s degree” menerangkan noun “university” pada main clause.
  2. I’d like to teach the children … were with us last weekend about forgiveness.

    1. who
    2. whom
    3. which
    Who berperan sebagai subject dari verb “were” pada relative clause dan merujuk pada noun “children” pada main clause.
  3. Someone sent her a letter, … made her smile all day long.

    1. whom
    2. which
    3. that
    Which berperan sebagai subject dari verb “made” pada relative clause dan merujuk pada noun “letter” pada main clause.
  4. The little girl … is running down the hill is my neighbor’s daughter.

    1. whom
    2. who
    3. which
    Who berperan sebagai subject dari verb “is running” pada relative clause dan merujuk pada noun “girl” pada main clause.
  5. The homeless was sleeping on the sidewalk, … was dirty and smell very bad.

    1. that
    2. which
    3. where
    Which berperan sebagai subject dari verb “was” pada relative clause dan merujuk pada noun“sidewalk” pada main clause.
  6. Today is the day … most people in Indonesia get the day off.

    1. that
    2. which
    3. when
    When (relative adverb) menerangkan verb “get” pada relative clause, sedangkan keseluruhan “when most people in Indonesia get the day off” menerangkan noun “day” pada main clause.
  7. The Bogor Palace, … was rebuilt in 1856, is one of Indonesia’s Presidential Palaces.

    1. which
    2. that
    3. who
    Which berperan sebagai subject dari verb “was” pada relative clause dan merujuk pada noun “palace” pada main clause.
  8. The movie … they watched was very interesting.

    1. whose
    2. whom
    3. that
    That berperan sebagai object dari verb “watch” pada relative clause dan merujuk pada noun “movie” pada main clause.
  9. The student, … IQ is higher that Albert Einstein, loves to learn foreign languages.

    1. who
    2. whose
    3. that
    Whose berperan sebagai possessive.
  10. It was my classmate … hit the tennis ball over the net.

    1. which
    2. that
    3. whom
    That berperan sebagai subject dari verb “hit” pada relative clause dan merujuk pada noun “classmate” pada main clause.

Materi Adjective Clause

Related Posts:

References:

  1. Adjective Clauses 1. http://web2.uvcs.uvic.ca/elc/studyzone/410/grammar/adj1.htm. Accessed on November 6, 2013.
  2. Practice: Adjective Clauses. http://wps.ablongman.com/long_faigley_penguinhb_2/30/7853/2010392.cw/. Accessed on November 6, 2013.
  3. Relative Clause Quiz. http://esl.about.com/library/quiz/bl_relative1.htm. Accessed on November 6, 2013.
  4. Adjective Clauses. http://faculty.deanza.edu/flemingjohn/stories/storyReader$20. Accessed on September 30, 2012.
  5. Kinds of Sentences and Their Punctuation. http://www.towson.edu/ows/sentences.htm. Accessed on September 30, 2012.

Semoga bermanfaat dan mohon maaf jika ada kekurangan.
Posted by Wilma Yulia

22 thoughts on “Soal Relative Clause (Adjective Clause)”

    • Bukanya pake apa Stefany? hape/tab/desktop? browsernya apa? di saya bisa sih tapi bisa aja emang script-nya gak cocok ama tipe tertentu.. mohon info biar bisa di cek :(

  1. Awalnya bisa buka soal soalnya. Sekarang ga bisa karena ada ini…Javascript pada browser perlu diaktifkan untuk menampilkan quiz ini.
    Bagaimna biar bisa buka soal nya lg ?

Leave a Comment