Contoh Soal Present Perfect Tense dan Jawabannya

Materi Present Perfect Tense

Present perfect tense merupakan bentuk kata kerja untuk menyatakan bahwa suatu kejadian telah dimulai di masa lalu dan sudah rampung pada titik waktu tertentu di masa lalu atau berlanjut sampai sekarang.

rumus kalimat positif, negatif, dan interogatif present perfect tense
rumus kalimat positif, negatif, dan interogatif present perfect tense

Has digunakan untuk singular subject, kecuali: I dan you; have untuk I, you, dan plural subjectPast participle dibentuk dengan menambahkan -ed, -en, -d, -t, -n, atau -ne pada base form berupa regular verb. Pada base form berupa irregular verb, bentuk past participle tidak konsisten.

10 Contoh Soal Present Perfect Tense Pilihan Ganda

Ketik a atau b sesuai dengan pilihan yang menurutmu paling tepat untuk melengkapi bagian yang kosong.

  1. I ... read the terms and conditions.

    1. have
    2. has

    Your answer:

  2. The businessman ... offered her three times the value of her property, but she's not interested.

    1. 've
    2. 's

    Your answer:

  3. Have you ever ... the beautiful desert scenery?

    1. see
    2. seen

    Your answer:

  4. ... Mahesa been to New Zealand?

    1. is
    2. has

    Your answer:

  5. My cousin ... as a medical assistant for almost a year.

    1. has worked
    2. have worked

    Your answer:

  1. Someone ... left the letter on your desk.

    1. have
    2. has

    Your answer:

  2. Julie as well as her sister ... used organic products for skin care since January.

    1. have
    2. has

    Your answer:

  3. One of the students ... completed the final exam.

    1. 've just
    2. 's just

    Your answer:

  4. How much have you ... for clothes that you never wear?

    1. spent
    2. spend

    Your answer:

  5. He hasn't ... a bribe for education services, has he?

    1. paid
    2. pay

    Your answer:

Correct
Incorrect

Javascript pada browser perlu diaktifkan untuk menampilkan quiz ini. Jika quiz tidak berjalan, kamu dapat mengunjungi  Soal dan Jawaban Present Perfect Tense (printable version).

Materi Present Perfect Tense

Related Posts:

References:

  1. Present Perfect Tense. http://grammar.ccc.commnet.edu/grammar/tenses/present_perfect.htm#perfect. Accessed on February 18, 2013.
  2. Verb Tenses. http://faculty.washington.edu/marynell/grammar/verbtenses.html.  Accessed on February 18, 2013.
  3. Grammar Handbook: Perfect and Progressive Verb Forms. http://www.cws.illinois.edu/workshop/writers/perfectforms/. Accessed on February 18, 2013.
  4. Summary of Verb Tenses. http://leo.stcloudstate.edu/grammar/tenses.html. Accessed on February 18, 2013.
  5. Sequence of Tenses. http://owl.english.purdue.edu/owl/resource/601/01/. Accessed on February 18, 2013.
  6. Present Perfect Tense Quiz. http://www.englishclub.com/grammar/verb-tenses_present-perfect_quiz.htm. Accessed on August 20, 2013.
Semoga bermanfaat dan mohon maaf jika ada kekurangan.
Posted by Wilma Yulia

Share This Page:

Find a post in wordsmile.com:

52 thoughts on “Contoh Soal Present Perfect Tense dan Jawabannya”

    1. Intinya gini as well as her sister.. Maksudnya kayak “sama seperti kakaknya Julie menggunakan bahan organik sebagai skin care sejak januari” :))

      Sejauh yang saya pahami sih begitu ^^

  1. Jolie as well as her sister … used organic products for skin care since January.
    nah “as well as” her sister itu berbeda ya dengan and ?
    as well as itu bukannya “begitu juga dengan” ya kak ?
    saya kira jawabannya itu “Have” adakah penjelasannya kak ?
    TQ ya ^.^

    1. halo Julio,

      Iya bisa juga diartikan begitu tapi tetep beda pengaruhnya dengan AND secara grammatikal…saya copy dari: https://www.wordsmile.com/subject-verb-agreement-part-4

      Accompanied with, along with, as well as, as with, including, in addition, dan together with dapat digunakan bersama subjek tanpa
      menambah jumlah subjek karena tidak sama dengan AND.

      Mereka sekedar phrase atau clause yang disematkan diantara S dan V, jadi tetap V disesuaikan dengan S saya, sedangkan noun atau pronoun yang berada pada phrase atau clause tsb tidak diperhitungkan.

      Semoga membantu :)

    1. main verb pada simple perfect tense itu selalu berbentuk past participle (v-3) Rudi

      wh-word “how” much + have/has + S + past participle (spent)…?

      1. spend itu adalah v1, sedangkan d sini kita memakai v3 sebagai tanda dari present perfect tense, v3 dari spend adalah SPENT. TQ

    1. halo Firman,

      *have untuk subject “I”, “you” (singular/plural), dan plural subject (Kevin and his friends, we, they)
      *has untuk subject “third person singular” (Kevin, a friend, she, he, it)

    1. Hmmm subject-verb agreement ya Retno. Kasarnya noun setelah “of” cuekin aja, yang dipertimbangkan noun sebelum of. Alasannya karena jika suatu subject adalah noun phrase, kita perlu mengecek “head” nya yang mana. Nah one of the students itu head-nya one (singular), dengan of the students sekedar (post) modifier dari si head “one”. Karena one merupakan singular, makanya pake auxiliary yang singular juga Retno.. Kalo sebelum of itu “most” atau “all”, tentu jadinya pake “have” :)

      Ada contoh penjelasan tentang noun + of phrase di #5 http://www.wordsmile.com/subject-verb-agreement-part-3

    1. Halo Lalliyatie.. maaf banget baru balas. Ini contohnya:

      Ford will stop sales and close down operations in Japan, where it has had a presence since 1974, Reuters reported earlier from Tokyo after obtaining an e-mail from Asia Pacific President Dave Schoch to employees in the region. The closures affect about 52 dealerships and almost 300 employees in Japan. Product development will also cease there. http://www.freep.com/story/money/cars/ford/2016/01/25/ford-closing-down-unprofitable-japan-indonesia/79297876/

  2. Kak aku mau tanya yg nomor 2
    “The businessman … offered her three times the value of her property, but she’s not interested.”
    My answer is (‘ve), but yours is (‘s)
    Kenapa kak?

    1. Halo Novia,

      ‘s atau has buat third person singular, ‘ve atau have buat third person plural. Nah si (a) businessman itu third person singular, makanya pake ‘s. Versi pluralnya: businessmen.. :)

  3. Hy ilma,, thanks for making this site. May I learn more about English with you, I mean mmm private chat maybe(bbm or WA) Reply to my email please, thanks before.

  4. Aku pengen belajar bahasa inggris,, banyak hal yg belum aku tahu,
    so i want to learn with you guyss . Please Help me :*

    Thanks you

  5. Hi wilma
    thanks for this great site

    there is I would like to ask about

    How much have you … for clothes that you never wear?
    my answer is spend, but on yours its spent

    but on example
    menanyakan adverb When/Where/Why + have/has + S + past participle
    How long/many times/… + have/has + S + be + past participle

    please enlighten me about this, I am no good about grammar…

    1. My pleasure Galang.. :)

      Sorry, I made a fatal mistake on the formula (not in its examples).. :(
      The correct version is without “be”: How long/many times/… + have/has + S + past participle

      So spent (past participle) is the right answer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *