Pengertian, Penggunaan dan Contoh Kalimat Gerund

Soal Gerund vs Infinitive

Pengertian Gerund

Gerund adalah suatu kata yang dibentuk dari verb dengan ditambahkan suffix -ing dan berfungsi sebagai noun. Walaupun berfungsi sebagai noun namun masih bertingkah seperti verb jika berada di dalam frasanya (gerund phrase), seperti: diikuti direct object jika gerund berasal dari transitive verb atau dibatasi maknanya dengan adverb.

Kata ini merupakan verbal, yaitu suatu kata yang dibentuk dari kata kerja, namun berfungsi sebagai part of speech lain. Verbal yang lain yaitu infinitive dan participle. Seperti verbal lainnya, kata ini lebih umum untuk menamai action (aksi) atau state of being (keadaan).

Contoh Gerund:

gerund

Penggunaan dan Contoh Gerund

Beberapa penggunaan dan contoh kalimat gerund adalah sebagai berikut.

Penggunaan GerundContoh Kalimat GerundKeterangan
Subject of a SentenceBinging is a phase frequently done by a bulimic.binging dan running merupakan subject of sentence
Running may be hard for some people.
Direct ObjectI hate waiting.waiting merupakan direct object dari verb hate
They enjoy his singing.singing merupakan direct object dari verb enjoy
Subject ComplementMy bestfriend’s favorite activity is shopping.shopping merupakan subject complement dari verb is
Object of a PrepositionThey disscussed an article about telling the truth.telling the truth dan removing some substatial data masing-masing merupakan object dari preposition about dan for
The manager scolded the worker for removing some substantial data.
AppositiveHis hobby, sailing, takes a lot of time.sailing dan shopping merupakan appositives
My bestfriend’s favorite activity, shopping, has made her spend much money.

Verb yang Diikuti Gerund

Verb yang diikuti oleh gerund dapat berupa verb tanpa tambahan agent atau dengan tambahan agent. Detail dan contohnya dalam kalimatnya adalah sebagai berikut.

KondisiContoh VerbContoh Kalimat Gerund
Tanpa tambahan agentacknowledge, admit, advise, anticipate, appreaciate, avoid, begin, celebrate, consider, continue, deny, discuss, dislike, endure, enjoy, finish, forget, give up, hate, help, practice, prefer, recommend, regret, remember, start, stop, teach, understand I hate working with him.
The student has finished studying.
Perlu tambahan agenthear, watch, seeWe heard him singing the song. (him= agent)
I saw the man walking on the street. (the man= agent)

Beberapa expression juga dapat diikuti oleh verbal ini, yaitu: worthrather than, dan instead of.

ExpressionContoh Kalimat
WorthIt is worth reading the book.
Rather thanI prefer to sleep rather than going to the party.
Instead ofInstead of paying the baggage fees, she will only carry a small backpack.

Soal Gerund vs Infinitive

Pages: 1 2 3 4

Table of Contents:

  1. Gerund
  2. Gerund Phrase
  3. Gerund vs Infinitive
  4. Gerund vs Present Participle

Related Posts:

Semoga penjelasan materi gerunds ini bermanfaat dan mohon maaf jika ada kekurangan.

References:

  1. Gerunds. http://owl.english.purdue.edu/owl/owlprint/627/.
  2. Gerunds and Infinitives: Their Noun Roles. http://grammar.ccc.commnet.edu/grammar/gerunds.htm.
  3. Verbs That Take Gerund and Infinitive Completers. http://www.ccc.commnet.edu/sensen/part4/gerund.html.
  4. Gerund. http://esl.fis.edu/grammar/rules/gerund.htm.
  5. Gerunds and Infinitives. Some Important Rules. http://cfl.ctu.edu.vn/learning/grammar/grammar%20resource/FC_GerundInfinMM1.doc.
  6. Gerunds. http://www.sass.uottawa.ca/writing/kit/grammar-gerunds.pdf.
  7. Verbal Noun. http://grammar.about.com/od/tz/g/verbalnounterm.htm. Accessed on August 18, 2014.
  8. The Gerund. http://www.chompchomp.com/terms/gerund.htm.

Posted by Wilma Yulia

34 thoughts on “Pengertian, Penggunaan dan Contoh Kalimat Gerund”

  1. Hi Wilma,
    mau tanya soal kalimat di atas : We heard him singing the song. (him= agent). Dikalimat ini singing berfungsi sbg gerund tp saya pernah baca noun sebelum gerund must be possesive, karena kalo sepeti ini menjadi participle. Mohon penjelasannya yaaa..tengkiu..

    1. Hi Ciwoel..maaf agak lama balasnya..
      Iya saya bahkan juga pernah nulis (pre)modifier gerund ya possessive. Sebagian ada yang menyebut yang benar “possessive adjective” ada juga yang ok pake objective pronoun.

      …In chapter 14, section 4.3, of the Cambridge Grammar of the English Language, entitled “Non-finite and verbless clauses”…
      There is one respect in which ‘gerund’ and ‘present participle’ clauses differ in their internal form: with ‘gerunds’ the subject may take genitive case, with plain or accusative case a less formal alternant, but with ‘present participles’ the genitive is impossible and pronouns with a nominative–accusative contrast appear in nomiative case, with accusative an alternant restricted to informal style. Compare then:
      [39] i. She resented his/him/*he being invited to open the debate.
      ii. We appointed Max, he/him/*his being much the best qualified of the candidates.

      http://english.stackexchange.com/questions/2625/when-is-a-gerund-supposed-to-be-preceded-by-a-possessive-pronoun

      Disitu dikatakan gerund mungkin didahului genetive (his) atau accusative (him), walau kalo pake accusative less formal.

      Adapula yang mengungkap kalo makna kalimatnya jadi berbeda.

      I consulted Garner’s Modern American Usage before writing this post. I share one of Mr. Garner’s excellent comparisons:

      Is John in the shower? Yes, I heard him singing.
      Is he talented? Yes, I heard his singing.

      http://www.businesswritingblog.com/business_writing/2012/08/i-enjoy-youyour-singing-pronouns-with-gerunds.html

      Mendengarnya bernyanyi (live pada saat itu) vs mendengar nyanyiannya :)

  2. apa setelah don’t itu bisa diikuti gerund?

    1. Kalo langsung sih engga NaufaL.. Habis don’t itu verb dulu, bukan noun. Jadi setelah verb baru bisa gerund. Cek aja verb yang mendahului gerund bisa apa aja. Contoh: I don’t like eating alone.

  3. Hi dear. So happy to found your web. I’ve been searching for help for improve my skill include grammar and speaking, So i wanna know if want to add my facebook/ ym/skype mybee you want to help me. If you dont mind please add which one do you like

    facebook.com/ariska.rees
    ym : ms.arees
    skype : ms.arees

    Thanks dear

    1. Hi Ariska!
      I’m so happy to that you’re happy with this site. I just sent you a friend request. Once you approve the request, we will be friends. Of course as a friend I wanna help you… :B

  4. Hai wilma, your website is helping me so much to learning english. Because I do working on apartment which is a lot of tenant from some country. One question, dari mana aku bisa belajar di web ini? Maksudku dari yg dasar itu dari part yg mana ya? Thanks

    1. Hi Ridwan.. sorry for my late reply…:(

      Yang dasar sih bisa dibilang dari part of speech ya (atau dari imbuhan dan root nya? :B). Di halaman2 part of speech kebanyakannya berisi gambaran keseluruhannya. Contoh: adjective, isinya ttg definisi, posisi, macam, adjective phrase, adjective clause, reduced adjective clause, dalam versi singkat. Bisa juga kalo kamu lihat materi sentence, kayak: sentence types, sentence patterns, sentence variety untuk gambaran membuat kalimat. Oh ya, jangan lupakan tenses (mungkin 12 tenses + (simple) past future tense aja ya; 16 tenses cenderungnya di materi Indonesia). Kalo ada istilah yg ngebingungin di penjelasannya juga ada link menuju artikelnya.

      Saya juga ada buat halaman guide, walau sudah lama gak diupdet seiring dgn penambahan tulisan, paling tidak bisa sedikit membantu ngelihat peta materi. Sayang materi speaking saya belum terlalu banyak.. padahal itu kepake banget ya dipekerjaanmu (your job sounds interesting! :D). Kalo ada yang bingung, jangan segan tinggalin komen ato imel saya lewat kontak form. Moga sukses belajar bahasa Inggrisnya… :)

  5. Hi Wilma,

    Thanks again :) love this site forever …. please add my facebook Lia Nita. It’s okay if you’re busy. I just want to learn more from you because my structure is very bad.
    God bless your work.

    1. My pleasure Lia… :)

      There are more than one “Lia Nita” on Facebook. I don’t know which one is yours. Give me some clues… :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>