Pengertian, Macam, dan Contoh Kalimat Noun Phrase

Pengertian Noun Phrase

Noun Phrase adalah frasa antara noun, pronoun, atau number (berfungsi sebagai head) dan satu atau lebih modifier.

Frasa kata benda ini digunakan ketika single noun tidak cukup spesifik untuk menunjuk suatu kata benda.

Contoh Kalimat Noun Phrase:

Anda ingin mengatakan ke teman ada bahwa seseorang wanita yang ada dikerumunan orang-orang adalah saudara anda. Maka anda dapat mengatakan:

The fair-skinned woman with a red T-shirt and black skirt is my sister.

Basic Noun Phrase

Komponen basic noun phrase terdiri dari:

  • determiner, yaitu: pre (multiplier, fraction, distributive, intensifier, exclamative), central (article, possessive, demonstrative), dan/atau post-determiner (number, quantifier).
  • head, yaitu: noun atau numeral/number.

Contoh basic noun phrase:

  • my bag

Keterangan: my = possessive, bag = head

  • the next page

Keterangan: the = article, next = number, page = head

noun phraseComplex Noun Phrase

Komponen complex noun phrase terdiri dari:

Contoh complex noun phrase:

  • a love letter put on my bag

Keterangan: = determiner, love = kata benda lain, letter = head, put = past participle, on my bag = prepositional phrase

  • The rich in the world who care with the poor.

Keterangan:

the = determiner, rich= adjective, in the world = prepositional phrase, who cares with the poor = relative clause

Pages: 1 2 3 4

Table of Contents:

  1. Noun Phrase (Introduction)
  2. Basic Noun Phrase
  3. Complex Noun Phrase
  4. Contoh Complex Noun Phrase

Related Posts:

Semoga penjelasan materi noun phrases ini bermanfaat dan mohon maaf jika ada kekurangan.

References:

  1. Noun Phrase (NP). http://www.ucl.ac.uk/internet-grammar/phrases/np.htm. Accessed on October 29, 2012.
  2. The Function of Phrases. http://www.writingcentre.uottawa.ca/hypergrammar/phrfunc.html. Accessed on October 29, 2012.
  3. The Noun Phrase. http://www.teachingenglish.org.uk/articles/noun-phrase. Accessed on October 29, 2012.
  4. Complete Reference: The Noun Phrase. http://www.criticalreading.com/noun_phrase.htm. Accessed on October 29, 2012.
  5. The Noun Phrase. http://papyr.com/hypertextbooks/grammar/ph_noun.htm. Accessed on October 29, 2012.
  6. The Internal Structure of Noun Phrases in English. http://images.brighthub.com/media/B88008_adjectivephraseinternalstructuredownload.doc. Accessed on October 29, 2012.

Posted by Wilma Yulia (Ms.)

Share This Page:

Recent Posts:

You might also like:

20 thoughts on “Pengertian, Macam, dan Contoh Kalimat Noun Phrase”

  1. rani ardian says:

    headnya rich banget udah contonya kurang banyak

  2. Kak contohnya kurang banyak

  3. kak yang contoh ini
    The rich in the world who cares with the poor.

    di keterangannya kok ngga ada head nya ya?
    kalo menurut aku sih itu head nya “rich”
    #cmiiw

  4. Indria Rahma says:

    Kak, contohnya tolong ditambah dong…. please

    1. Uda liat di halaman no 2, 3, 4 nya Indria? :(

    2. uwahhh, 4 page -_-

    3. Semangat yaa…kapan-kapan pengen saya revisi tulisan ini… mungkin jadi tinggal 3 halaman ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *